Τι είναι το brand awareness και ποια είναι η σημασία της δημιουργίας ενός ισχυρού brand στον σημερινό ανταγωνιστικό κόσμο;

Κινητό που διαχέει καρδούλες και likes. Viral

Το brand awareness είναι ένας κεντρικός παράγοντας για την επιτυχία μιας επιχείρησης στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον. Στην ουσία, το brand awareness αναφέρεται στην ικανότητα μιας επιχείρησης να δημιουργήσει αναγνώριση του brand της στο κοινό της. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω διαφημίσεων, προωθητικών δραστηριοτήτων, συνεργασιών και άλλων επικοινωνιακών δράσεων που στοχεύουν στην αύξηση της επίγνωσης του κοινού για το brand.

Το brand awareness είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις, καθώς επηρεάζει την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά. Μια επιχείρηση με υψηλό brand awareness έχει περισσότερες πιθανότητες να προσελκύσει πελάτες και να διατηρήσει την πελατεία τους, καθώς οι καταναλωτές είναι περισσότερο πρόθυμοι να αγοράσουν από μια εταιρεία που γνωρίζουν και εμπιστεύονται. Επιπλέον, μια επιχείρηση με υψηλό brand awareness έχει τη δυνατότητα να ζητάει υψηλότερες τιμές για τα προϊόντα της, καθώς οι καταναλωτές είναι περισσότερο πρόθυμοι να πληρώσουν παραπάνω για ένα προϊόν από μια εταιρεία που αναγνωρίζουν και εμπιστεύονται.

Πως αυξάνεται το brand awareness;

Για να αυξηθεί το brand awareness, μια επιχείρηση πρέπει να εκτελέσει μια στρατηγική επικοινωνίας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προτεραιότητες του κοινού της. Η εκτέλεση αυτής της στρατηγικής πρέπει να περιλαμβάνει μια σειρά διαφορετικών επικοινωνιακών δράσεων, συμπεριλαμβανομένων των διαφημίσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, των διαφημίσεων στα μέσα ενημέρωσης, των προωθητικών εκστρατειών και των συνεργασιών με επώνυμες εταιρείες και influencers.

Μια από τις σημαντικότερες πτυχές της στρατηγικής επικοινωνίας είναι η δημιουργία μιας σαφούς και συνεκτικής εικόνας του brand. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του branding, του σχεδιασμού ενός συνεκτικού λογότυπου, συσκευασιών και άλλων γραφικών στοιχείων που θα αναγνωρίζονται εύκολα από το κοινό. Τέλος, η ανάπτυξη του brand awareness είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και επένδυση σε πόρους. Επίσης, είναι σημαντικό να διατηρείται μια συνεχής και συνεπής παρουσία στο κοινό, ώστε οι καταναλωτές να διατηρούν το brand στο μυαλό τους. Οι εταιρείες μπορούν να επιτύχουν αυτό μέσω της διαρκούς ανανέωσης του περιεχομένου τους, της συμμετοχής σε κοινωνικά δρώμενα, της συμμετοχής σε συνέδρια και εκθέσεις και άλλων επικοινωνιακών δράσεων.

Πως γίνεται μια αποτελεσματική στρατηγική brand awareness;

Για τη δημιουργία αποτελεσματικής στρατηγικής brand awareness, η εταιρεία πρέπει να αναλύσει το κοινό της και να καθορίσει τα χαρακτηριστικά του. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ηλικία, το φύλο, τα ενδιαφέροντα και τις συνήθειες τους. Αφού κατανοήσει το κοινό της, η εταιρεία μπορεί να επιλέξει τις κατάλληλες επικοινωνιακές δράσεις για να φτάσει σε αυτό.

Μερικά παραδείγματα επικοινωνιακών δράσεων που μπορεί να χρησιμοποιήσει μια εταιρεία για τη δημιουργία brand awareness είναι η διαφήμιση στα κοινωνικά δίκτυα, η διοργάνωση διαγωνισμών ή προσφορών, η παρουσίαση του brand σε εκθέσεις και συνέδρια. Η δημιουργία περιεχομένου μπορεί επίσης να βοηθήσει μια εταιρεία να δημιουργήσει brand awareness. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη δημιουργία blog posts, videos ή infographics που σχετίζονται με τον τομέα δραστηριότητας της εταιρείας και μπορούν να απευθύνονται στο κοινό της.

Η στρατηγική brand awareness πρέπει επίσης να λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η δημιουργία ενός ισχυρού brand δεν είναι μια διαδικασία που συμβαίνει μέσα σε μια νύχτα. Χρειάζεται συνεχή προσπάθεια και επένδυση στη μάρκετινγκ, για να διατηρηθεί η εικόνα του brand υψηλή στον νου των καταναλωτών.

Συνοψίζοντας, το brand awareness είναι μια κρίσιμη πτυχή του μάρκετινγκ που απαιτεί συνεχείς προσπάθειες και επένδυση σε πόρους από τις επιχειρήσεις. Μια στρατηγική επικοινωνίας που θα στοχεύει στη δημιουργία μιας σαφούς και συνεκτικής εικόνας του brand, με τη χρήση διαφόρων επικοινωνιακών δράσεων, μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες να αυξήσουν την αναγνωρισιμότητα και την εμπιστοσύνη του κοινού τους, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι πωλήσεις και οι εστίες τους στην αγορά.

Επιπλέον, η δημιουργία brand awareness μπορεί να βοηθήσει μια εταιρεία να ξεχωρίσει από τους ανταγωνιστές της και να ενισχύσει τη θέση της στην αγορά. Με τη σωστή στρατηγική μάρκετινγκ, μια εταιρεία μπορεί να δημιουργήσει μια ισχυρή εικόνα του brand της στον νου των καταναλωτών, που θα συνδέεται με την ποιότητα των προϊόντων ή υπηρεσιών της.